юни 18, 2024

За клуба

Най-популярния спорт-футболът започва да се играе от 1919-1920 г. Първият футболен клуб „Съгласие“ е основан през 1922 г., на махленски принцип възникват и други футболни клубове.

През 1929 г. футболен клуб „Съгласие“ се преименува в спортен клуб „Ботев“, който е представителен отбор на Нови пазар и днес. Отборът играе последователно в Североизточната „Б“ група, Зоналните групи „Янтра“ и „Черно море“, Североизточната „В“ група.

На два пъти новопазарските футболисти завоюват правото и участват в „Б“ републиканска футболна група – през 1973/1974 г., 1993/1994 и 1994/1995 г. За статистиката остават победите над силни съперници като „Дунав” Русе, „Черно море” Варна, „Локомотив” Пловдив, „Нефтохимик” Бургас, „Лекс“ Ловеч, за да се стигне до безспорния връх във футболната история на Нови пазар-достигане до четвъртфинал за Купата на Република България през 1994 г.

Там „Ботев“ среща многократния шампион на страната „Левски“ София, в който играят редица национални състезатели, които няколко месеца по-късно ще завоюват четвърто място на световното първенство в САЩ. На стадион „Георги Аспарухов” на новопазарските футболисти им трябва равен резултат, за да станат първи в групата и да отидат на полуфинал. След блестяща игра на футболистите на „Ботев” голямата изненада е на път да се случи. Но шансът не е на тяхна страна. Минути преди края Даниел Боримиров бележи гол, а „Ботев” изпуска чисто положение в последната минута.

Много са талантливите футболисти защитавали честта на „Ботев“ и Нови пазар през годините: Петър Темелков, Тотьо Куртев, Николай Изидоров-Казака, Йордан Лазаров-Кулака, Николай Попов-Попа, Иван Гочев-Гоча, Йордан Владимиров, Велин Величков, Такис Пилатос, Тони Курдов. Спортната си кариера приключи в „Ботев“ дългогодишния вратар на националния отбор Георги Велинов, радваха новопазарци с играта си националите Стефан Лъхчиев, Григор Григоров, Илия Дяков, Пламен Петков, Румен Байрев. Списъкът е дълъг и всеки от нас ще продължи да носи в сърцето си спомена за тяхното майсторство.

Към настоящият момент мъжкият отбор на ФК ,,Ботев’’ Нови пазар се състезава повече от 10 години в Североизточната Трета лига. През годините е утвърден като един от основните отбори в групата, като има няколко постигнати четвърти и пети места в крайното класиране. Гръбнакът на отбора е съставен от местни футболисти, минали през всички възрасти в детско-юношеската школа, което е признак за това, че в Нови пазар винаги са се раждали и ще продължават да се раждат талантливи футболисти.

Младото поколение футболисти на ФК „Ботев“ Нови пазар, чрез което се цели да се продължат традициите на футбола в Нови пазар е детско-юношеската школа, която продължава да създава млади таланти, които да върнат футболната слава на „Ботев“ Нови пазар.

Повече от 100 деца тренират в школата на ФК ,,Ботев’’, като са разпределени по възрастова група, както следва: Футбол 5 /7-8 годишни/, Футбол 7 /9-10 годишни/, Футбол 9 /11-12 годишни/, Деца /13-14 годишни/ и Юноши младша възраст /15-16 годишни/.

Треньори в детско-юношеската школа по футбол са Йордан Миленов, който е и президент на футболния отбор и Димитър Димитров. Двамата са действащи футболисти и съответно първи и втори капитан в мъжкия отбор на ФК ,,Ботев’’.

През 2022 г. ФК ,,Ботев’’ ще навърши 100 години от своето създаване, като за юбилея са предвидени множество мероприятия, които ще се превърнат в един празник за град Нови пазар по най-добрия и запомнящ се начин. с надежди за още по-славни времена за местните любители на футбола.

Loading